ponedjeljak, 15.12.2008.

Božić

Božić u doslovnom prijevodu znači ''mali Bog''. Slavi se 25. prosinca. Zašto baš tada? Na taj se dan slavio rimljanski blagdan ''invictus'' što znači nepobjediv. Neki kažu da je Božić poganski blagdan, no razlog zašto je na taj dan stavljen Božić je taj da se izbaci ovaj invictus, a ne da se preko Božića spomenuti slavi. Ne zna se zapravo kada se Isus rodio. Neki ga stavljaju u svibanj, travanj, ožujak, sječanj pa i u prosinac. No u zimu se to nije moglo dogoditi. Da u zimu (tamo je to kišna sezona) tisuće ljudi hrli u jedan grad, da pastiri čuvaju ovce po kiši itd. Dakle nema pouzdanog izvora o datumu Kristova rođenja pa je i zato stavljen preko poganskog blagdana. No nije bitno kada se rodio, nego je bitno to što se rodio uopće.
Što slavimo na Božić?
Na Božić slavimo rođenje Krista našega Gospodina koji se utjelovio po Duhu Svetome. Njega je rodila blažena Marija vazda djevica. Na Božić ne slavimo nekog debelog djeda s dugačkom bradom koji leti u saonicama, uvlači se kroz dimnjak i ostavlja djeci darove i za kojeg tvrde da je sveti Nikola - santa Niklaus-MIklaus-Klaus. Nikola je bio grčki biskup, koji je pomagao siromašne-ništa neobično za jednog kršćanina. Žalosno je da tri četvrtine njemačke djece mlađe od sedam godina ne zna da se na taj dan slavi rođenje Isusa Krista. Oni zanju samo za djeda mraza. Sv. Nikola nema veze sa onim Finskim djedom Mrazom, Božićnjakom ili kako već. Njega djeca svijeta naprosto obožavaju i on je pretrpan pismima. Pogledajmo to ovako. Santa(sveti) Miklaus - Santa Klaus je čovjek koji živi u finskoj i djeli djeci darove. Je li moguće da je on svet? No čekajte. Ja sam načuo da on živi na sjevernom polu. Dakle svi znamo da je djed mraz jedan mit. Nema veze što je tamo neki čovjek koji se izdaje kao djed mraz. Cijela ta priča oko djeda mraza je izmišljena od strane komunista da se pokrije vrijeme Božića nečim, jer je kakon znamo, komunizam izbacio Crkvu. On je u to vrijeme darivao djecu jer je u narodu još ostalo da su anđeli darivali djecu blagoslovom i ostalim blagodatima, pa su to morali nečime zamjeniti. Neki dan je bio film isto s tematikom djeda mraza i dovelo se u pitanje dali će taj djed mraz više obavljati tu svoju funkciju i izrečena je jedna jako značajna i za nas tužna misao:,,Ako nema djeda mraza nema ni Božića.'' Dakle bit Božića, a time i Božić sam nema veze s djedom mrazom nego sa Isusom Kristom, njegovim rođenjem.
Što je dar nama?
Dar je sam po sebi rođenje našega Gospodina, jer da se nije rodio ne bi mogao umrijeti za naše grijehe i uskrsnuti nakon tri dana. Dar je vrijeme milosrđa Gospodnjeg.

Evo jedna stranica o Božiću.

Neka vas blagoslovi mali Isus. I sretan vam Božić !!!
- 17:11 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.