subota, 11.04.2009.

Euharistija - posadašnjenje Kristove otkupiteljske žrtve na križu

U euharistiji - blagovanju kruha i vina - taj kruh i vino postaju Tijelo i Krv Kristova. Uvijek se radi o tanssupstancijaciji - trans - preko, promjena, supstanca - bit. Kruh i vino mijenjaju svoju bit i Isus Krist je pod tim prilikama stvarno prisutan. U svetoj pričesti primamo živoga Boga. No postoje i euharistijska čuda kod kojih se događa, uz transsupstancijaciju(TS) i transformacija(TF) - potpuna promjena oblika. TS se uvijek događa i Krist se sakriva pod prilikama kruha i vina no može se i dogoditi TF. TS je primarno događanje, a TF se može dogoditi usput, naknadno ako Bog to želi. Dakle, kad se dogodi TS - prilike se ne mijenjaju, one ostaju iste, ali se njihova bit mijenja. Ako se dogodi i TF mijenjaju se prilike, no bit ostaje primarno promjenjena - ne mijenja se dalje, ostaje ista kao i prije - prava Krv i Tijelo Kristova.

Ja sam kruh života. Očevi vaši jedoše u pustinji manu i pomriješe. Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta." Židovi se nato među sobom prepirahu: "Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?" Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu.
Iv 6, 48-56

Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha.
1 Kor 10,16-17

Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe. Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje.
1 Kor 11,23-27

Želim vam sretno i blagoslovljeno Kristovo Uskrsnuće. O nek sretni budu ti dani što su dostojni pogleda Gospodnjega.
- 12:10 - Komentari (24) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.